BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

dijous, 27 de maig del 2010

Viatge èpic de la libèl·lula daurada
















Cada mes d’octubre, milions de libèl·lules, la majoria de l’espècie daurada migratòria, comencen a arribar a les illes Maldives, casi 500 Km al sud-oest de l’India. A finals d’any els insectes ja han marxat, per tornar a aparèixer momentàniament durant el maig.
El biòleg Charles Anderson, qui porta 14 anys recollint dades sobre les libèl·lules en aquesta illa, té una sorprenent teoria. Aquests insectes, que crien en bassals d’aigua dolça, semblen seguir les pluges estacionals. Cada tardor aquestes les porten des de l’India fins a l’Àfrica oriental passant per les Maldives, i els retornen mesos més tard seguint una ruta similar: un viatge d’anada i tornada de casi 17 500 Km. És la migració més llarga d’un insecte, aproximant-se a la tortuga llaüt (20 500km), però l’animal que presenta la ruta migratòria més llarga és la de l’ocell baldriga grisa (64 00 km).

diumenge, 23 de maig del 2010

Una vacuna experimental protegeix contra el virus Ebola

Investigadors dels Instituts Nacionals de Salut de EE.UU. han desenvolupat una vacuna que, en els assajos amb monos, ha evitat l’infecció per a les dos espècies més mortíferes del virus i, a més, confereix protecció front el subtipus del 2007.
La vacuna consta de dues parts, la primera immunització consisteix en una vacuna d’ADN que conté material genètic que codifica pel subtipus Zaire i Sudan. La segona és un virus de l’encostipat debilitat.

divendres, 21 de maig del 2010

L'oli i l'aigua ja es poden barrejar!

Un grup d’investigadors americans han aconseguit fer realitat el vell somni de la física dels líquids: barrejar l’aigua i l’oli. Ho han aconseguit mitjançant una nanopartícula que té una cara hidrofòbica i una altra hidrofílica, d’aquesta manera es col·loca a l’interfase entre l’oli i l’aigua i estabilitza les emulsions. A més, pot actuar com a catalitzadora. Aquest avenç, també ha permès accelerar les reaccions de la barreja, optimitzant així el refinament de biocombustibles.

dissabte, 15 de maig del 2010

Descobreixen un nou primat de 11 milions d'anys


Investigadors catalans han descobert, a l’abocador de Can Mata (Penedès), una nova espècies de primat pliopitécit, en base a la troballa de fragments de mandíbula i molars

dissabte, 8 de maig del 2010

divendres, 7 de maig del 2010

Torrades rialleres



La torradora de cuina Smile et permet torrar el pa donant-li un toc d'alegria i, així, els matins començaran més alegres.

dimarts, 4 de maig del 2010

Cues quilomètriques


Vehicles que fan cua en un pont de Chongqing, Xina, per repostar.

diumenge, 2 de maig del 2010

La xocolata amb xurros arriba a Japó

Qui no s’ha llepat els dits després de menjar xocolata amb xurros?

Doncs fins ara els japonesos, però gràcies a l’empresari Hideto Maeda ho podran fer. Aquest a exportat la xocolateria madrilenya San Ginés a Tokyo.

Però com sempre els japonesos van més enllà, faran xurros amb forma de cor i de diferents colors segons el sucre que portin.

dijous, 29 d’abril del 2010

Es detecta aigua en un asteroide

El 24 Themis està ubicat en el cinturó entre Mart i Júpiter i presenta una coberta de gel a la superfície.

Fins l’actualitat es creia que els asteroides orbitaven massa pròxims al Sol per contenir aigua, ja que per les condicions de buit de l’espai l’aigua es sublima ràpidament.

El gel que presenta l’asteroide podria resultar de l’emergència de gel subterrani que surt per fractures superficials.

dissabte, 24 d’abril del 2010

Nou element de la taula periòdica

Una col·laboració entre científics russos i americans ha donat lloc a la creació d’un nou element molt pesat, el Ununseptio 177. Per a l’obtenció d’aquest van bombardejar àtoms de berkeli amb àtoms de calci. Però dóna lloc a un element inestable súperpesat i en una fracció de segon decau a un element més lleuger.

Aquest descobriment ha permès omplir el forat de l’únic element que faltava fins el 118 i conèixer amb més detall els elements pertanyents a la anomenada illa d’estabilitat.

dilluns, 19 d’abril del 2010

Nou planeta gegant en el Sistema Solar

El nou planeta estria ubicat a la zona exterior del núvol de Oort, a un any llum de nosaltres, l’extensa regió esfèrica de runes que rodeja el Sistema Solar.

John J. Matesen ha detectat unes anomalies en aquesta regió les quals podrien ser causades per la presència d’un planeta, amb una massa que podria arribar a multiplicar per quatre la de Júpiter.

diumenge, 18 d’abril del 2010

Planetes que giren al revés

Han descobert 9 plantes amb una peculiaritat, orbiten en direcció contraria a la rotació de la seva estrella.

La teoria ens diu que els plantes es formen en el disc de gas i pols que rodeja una estrella jove. Aquest disc, rota en la mateixa direcció que l’estella. Així, és lògic esperar que els planetes que es formen a partir del disc segueixin aquesta tendència. Però aquests nous plantes posseeixen òrbites desalineades de l’eix de rotació de les estrelles mare.

Una explicació a aquest moviment n’és una teoria migratòria alternativa. Aquesta suggereix que la proximitat dels plantes a les seves estrelles no es deu a les interaccions amb el disc de pols, sinó a un procés de tira i afluixa gravitacional amb les estrelles o plantes companyes més distants. Després d’aquestes pertorbacions, els planetes són empesos a adoptar una òrbita inclinada i allargada. La fricció associada a les forces de marea fan que perdi energia cada vegada que passa a prop de l’estrella. Finalment, podria quedar assentat en una òrbita casi circular, però amb una inclinació aleatòria.

dissabte, 17 d’abril del 2010

Materials biocompatibles a partir de residus de la industria cervesera

Han inventat nous biomaterials en base al bagàs de la cervesa, residu resultant després de premsar i filtrar el most que s’obté del gra de la civada maltejada.

Aquest material es premsa, s’asseca i es sotmet a diversos processos fins aconseguir un material ric en fòsfor, silici, calci i magnesi que al tenir una composició similar a l’os mineral. És òptim per a la medecina regenerativa que s’encarrega de reparar o reemplaçar, parcial o totalment, els teixits.

A més, té l’avantatge que al tenir cations biològicament actius, com el magnesi, ajuden a la posterior biomineralització del sòlid, pel que no es requereix una segona operació per extreure l’implant.

diumenge, 11 d’abril del 2010

L’apocalipsi dels Maies, una realitat possible?

El 22 de gener de 2010 va tenir lloc una tempesta geomagnètica sense precedents, segons el telescopi Tesis i l’Institut rus de Física Lebedev, de nivell 7 sobre 10. Aquest ha estat un valor màxim en els últims cinc anys i equival a la suma de les emissions durant l’any 2009; no és res més que un avís o exemple d’un futur.

Aquestes tempestes tenen efecte directe sobre els sistemes globals de subministrament d’energia, la navegació dels satèl·lits i les emissions de ràdio. Per tant, en una societat tant vinculada i depenent a aquestes, pot tenir efectes catastròfics.

Un informe finançat per la NASA i publicat per l’Acadèmia de Ciències dels Estats Units (NAS), preveu que si el cicle solar és la meitat de lo violent que s’espera, les grans ciutats es quedaran a les fosques i sense energia. L’any previst per a aquest esdeveniment és l’any 2012, curiosament el mateix any en què els Maies auguren la fi del món.

Tindran raó els maies amb la seva teoria catastrofista?

dimecres, 7 d’abril del 2010

Decoració dels ous

Un cop passada la setmana Santa, on es parla molt dels ous de Pasqua i lo bonics que són, fixeu-vos amb els del zanante norteño, el arao común i les jancas. Les marques que es poden veure procedeixen dels àcids de la bilis i de la destrucció dels glòbuls vermells. Aquestes es formen a la fase final del període de 20 hores, durant el qual, l’ou està a la glàndula coclear de l’oviducte. Així, aquestes marques tenen la finalitat de camuflar i identificar (per a què aus que viuen en colònies localitzin els seus ous).

diumenge, 4 d’abril del 2010

diumenge, 28 de març del 2010

El Tatzelwurm
També és conegut com a Stollenwurm. És un semidragó que habita els Alps d'Àustria i Suïssa. És un rèptil amb cos serpentilini de 1,2-1,5m de longitud, presenta dues potes devanteres. Té cap de felí i és un gran saltador, es diu que exhala vapors verinosos per defensar-se.


dilluns, 22 de març del 2010


Dia Mundial de l'Aigua: Aigua neta per un món sà

Enguany està destinat a:
- Fomentar la conscienciació per la conservació dels ecosistemes i
del benestar humà, per tal de millorar la qualitat de l'aigua en quan
a gestió del recurs.
- Donar importància a la qualitat de l'aigua, fent especial èmfasi en
activitats de prevenció de la contaminació, neteja i rehabilitació.

dijous, 18 de març del 2010

Noves espècies a l'Antàrtica

Uns científics de la NASA mentre feien estudis en el gel de l'Antàrtica, a uns 180m de profunditat, on amb prou feines hi arriben els microorganismes, han descobert la presència de dues espècies no menys que sorprenents:

- Un Lyssianasid, un petit crustaci marí similar a un llagostí.
- Una me
dusa.

Aquest descobriment porta a plantejar-se el com dues espècies que viuen a mar obert han arribat a allunyar-se'n 19 km i on la temperatura de l'aigua està pràcticament en l'estat de congelació.

Article complert a:
http://bit.ly/9D5d9o

dimarts, 16 de març del 2010

La primera xarxa social

L'any 1997 es va crear la primera xarxa social d'Internet: SixDegrees. Es basava en la teoria dels sis graus de separació, aquesta descriu, segons l'actor Kevin Bacon, que cap persona està separada més de sis grau d'una altra.
Aquesta nova xarxa permetia crear perfils, convidar amics, organitzar grups i perfils de navegació d'altres usuaris.
Els fundadors, basant-se en els sis graus, volien encoratjar a la gent a portar nous usuaris a la xarxa. Però va conduir a lo contrari, va deixar de fer-se servir i l'any 2001 va tancar.

dissabte, 13 de març del 2010

Llampecs incansables

En el llac de Maracaibo, al nord-est de Veneçuela, els llampecs esclaten casi sense interrupció durant 200 nits a l’any. Això és així ja que per una banda els vents calents i humits del Carib xoquen amb l’aire fred dels Andes, el que dóna lloc a turmentes. Per l’altra, hi ha llacs amb bosses de petroli i aiguamolls, on s’emet gran quantitat de metà per la descomposició de la matèria orgànica, en el flux dels corrents d’aire anteriorment mencionats. Això fa que el metà s’acumuli a l’interior dels núvols, el qual debilita les propietats aïllants de l’aire dels núvols que haurien de frenar l’activitat elèctrica. Per tant, els períodes de llampecs són llargs i recurrents.

Curiositat: Els antics yukpa creien que les espurnes de llum blava, rosa i blanca, es produïen quan les cuques de llum xocaven amb els esperits dels avantpassats.

dimecres, 10 de març del 2010

Nevada 2.0

En teoria la nevada a finalitzat, però ara ens queden les conseqüències... Dies sense llum ni internet...
Aquest matí m'ha fet molta gràcia sentir per la ràdio que anomenaven a la recent nevada com a 2.0. Ja que les noves tecnologies com facebook i twitter han donat més informació i de forma més ràpida que el Govern del que estava succeïnt.

dimarts, 2 de març del 2010

Innovacions en el camp dels purins

Els purins són la part líquida de les dejeccions d’origen animal. Aquests són altament contaminants pels sòls i aqüífers de les zones on hi ha explotació ramadera. Per aquest motiu, dos investigadors de Valladolid, han desenvolupat una planta energètica de biomassa amb aprofitament tèrmic per tal de reduir l’impacte ambiental dels purins. Aquesta planta combina una estació energètica, la qual dur a terme la combustió de la biomassa i emet fums. Aquests són emprats per l’assecat dels fangs procedents de la depuradora de purins. L’aigua resultat del procés és utilitzada per la refrigeració de la planta.

diumenge, 28 de febrer del 2010

L’art del camuflatge

Els humans intentem camuflar-nos amb l’entorn mitjançant la roba militar; sense massa fortuna, oi? En canvi, si ens fixem en alguns animals com l’espècie Phyllium giganteum, la qual, quan la mires, no tens massa clar si és un insecte o una fulla.

També hi ha el Synanceja verrucosa el que sembla més un grumoll de sorra que no pas un peix.


Com sempre el regne animal ho porta a extrems inimaginables...

divendres, 26 de febrer del 2010

El retorn del Transvasament...

Avui ha sortit a la premsa una noticia que m’ha sorprès bastant. A la Universitat Politècnica de Valencia s’ha dut a terme la jornada “Una visió israelí sobre el Transvasament de l’Ebre”. En aquesta s’han deixat anar perles com:

- Sahul Manor, expert en assumptes hídrics: “Seria una forma prometedora d’ajudar a les zones que necessiten aigua al sud de l’Ebre

- Juan Cotino, conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Vivenda: “A Israel ha permès augmentar la riquesa del sud on s’ha produït un ressorgiment dels regadius”. "El dessalatge ha de ser sempre la última de las opcions i únicament ha de contemplar-se quan s’hagin esgotat totes les possibilitats d’aconseguir aigua potable per altres medis".

- Joseph Shalhevet, coordinador d’Organitzacions Internacionals del Ministeri d’Agricultura i Aigua d’Israel: “No té sentit dessalar abans d’utilitzar l’agua de superfície, i traslladar-la a zones on els recursos hídrics són deficitaris".

Per últim i la millor de les perles: “A Israel no es va començar a dessalar fins haver esgotat tots els recursos naturals disponibles".

Aquí queda...

L'article sencer a: http://bit.ly/ag979k

diumenge, 21 de febrer del 2010

La salmonella!
Aquí va una animació del procés infectiu del bacteri!

dimecres, 17 de febrer del 2010

Un any més la Universitat de Girona organitza les esperades Jornades de Portes Obertes (JPO) pels futurs estudiants del centre i les seves famílies. Tot estudiant de batxillerat espera aquest dia per tal de poder conèixer, tafanejar i sentir-se per un moment universitari.

L’objectiu directe d’aquestes jornades rau en la màxima promoció i difusió de la formació i activitats que ofereix la universitat als estudiant de la província, per tal d’aconseguir que aquests s’engresquin amb el centre i hi estudiïn. També permet conèixer el campus, amb els seus centres i instal·lacions esportives.

Les JPO estan directament organitzades per la UdG, concretament per l'àrea de Comunicació i Relacions Institucionals. Però cada facultat i escola organitza les seves pròpies activitats.

Els alumnes arribaran a la facultat o escola del seu interès, ja sigui Ciències, Econòmiques, Dret, Politència, Infermeria, Lletres, Eduació i Medicina.

Un cop hi estiguin, els hi esperen xerrades sobre els estudies, tallers de demostració, conferències, etc. A més a més, davant la facultat de Ciències en el campus Montilivi hi haurà uns estands exposició.

Per tant, recordeu, el divendres 19 de 9,30 a 14h pels estudiants i el dissabte 17 d’abril, amb el mateix horari, per a les famílies i públic en general es realitzen les JPO a la Universitat de Girona.

dissabte, 13 de febrer del 2010

http://bit.ly/bbSU0B
Una noticia sobre el canvi climàtic: "El cambio climático pone en peligro la seguridad alimentària"
A veure si, al toca l'alimentació, la gent reacciona i ens hi posem!

dimecres, 10 de febrer del 2010

Inici del blog


Avui s'inici el bloc: en què pensen les molècules d'aigua. Tema suggerent sobretot pels "masteritzats" de l'aigua. Si algú sap en què poden pensar....ja sabeu: a comentar!